Hogyan használjuk a mosószódát?

A mosószóda alkalmazásával hatékonyabbá tehetjük a mosást: a mosószerrel együtt alkalmazva fokozhatjuk az előbbi hatékonyságát, de alkalmazhatjuk önmagában is áztatáshoz; ezen kívül hasznát vehetjük edények, serpenyők és egyéb konyhai kellékek tisztításához is. Lássuk, mi mindenre használhatjuk a mosószódát!

A mosószóda használata

Az alábbi használati javaslatban az adagok mennyiségét, mértékét az általunk forgalmazott Herbow mosószóda gyártójának adagolási útmutatója szerint határoztuk meg! A Herbow termékekért kattints ide!

MOSÁS MOSÓSZÓDÁVAL

1. )A mosás hatékonyságának növelésére (5 kg-os mosás):1 evőkanál (10 g) mosószódát tegyünk a mosógép mosószeradagoló rekeszébe.  A mosószert adagoljuk a szokásos módon. Ne használjuk gyapjú és selyem mosásához.

➜ A mosópor egy részét mosószódával helyettesítve puhább és tisztább ruhákat kapunk.
➜ A mosószódával való mosás ajánlott hőfoka 40-60°C.

2.) Áztatáshoz: 1-2 evőkanál mosószódát adjunk hozzá 5 liter meleg vízhez, melyben 1-2 órát áztassuk a ruhát / Hideg vízben oldjuk fel a mosószódát, 1-2 óra múlva (meleg víz esetén hamarabb) tegyük bele az áztatni kívánt ruhákat és lehetőleg egy éjszakán át hagyjuk ázni (a vérfoltos textileket mindig hideg vízben áztassuk!). Végül szokásos módon, előáztatás nélkül mossuk ki.

➜ Mikor áztassunk? - Az erősen foltos, koszos, olajos ruhák esetében célszerű a mosást megelőzően áztatni. Figyeljünk oda azonban, hogy csak jó minőségű textíliákat alkalmazzunk, gyengébb minőségű textil esetében a mosószódás áztatás színfakuláshoz vezethet!
➜ A mosószódával való mosás ajánlott hőfoka 40-60°C.

Vízlágyítóként:Közepesen kemény és kemény víz esetén tegyük a mosószódát a mosószer-adagoló rekeszbe.

MOSOGATÁS MOSÓSZÓDÁVAL

Edények tisztítása:2-3 evőkanál (20-30 g) mosósszóda 5 liter meleg vízhez. Szükség esetén növelhető az adagolás.

➜ Mosószóda segítségével az égett foltokat és a zsiradékot is eltávolíthatjuk edényeinkről. 
➜ Ha üvegedényeket mosogatunk, akkor figyeljünk arra, hogy ecetes vízben öblítsük el azokat, különben foltosra fognak megszáradni.
➜ Ne használjuk a mosószódát alumínium-edények elmosására!

Tejeslábosok, vágódeszkák, fakanalak:Lemosás után forró oldattal mosogassuk. Végezetül forró vízzel öblítsük le, s töröljük át.

Fazekak, serpenyők odaégett ételmaradékokkal:Tegyük az oldatot az edénybe/serpenyőbe és forraljuk fel. Ha felforrt, öntsük ki a forró vizet és öblítsük le hideg vízzel, szükség esetén távolítsuk el a maradékokat.

Lekváros és befőttesüvegek: Forró oldattal mossuk és forró vízzel öblítsük ki. Megfordítva állítsuk tiszta kendőre.

ÁLTALÁNOS TISZTÍTÓSZER

A mosószódát általános tisztítószerként is alkalmazhatjuk, 1 liter vízben elég mindössze 1 evőkanál mosószódát feloldanunk, így a legszívósabb tűzhelyeket, a legzsírosabb csempék és a linóleumot is ragyogóvá varázsolhatjuk.

➜ Mosószódával való takarítás után vízzel öblítsük le a megtisztított felületet.
➜ A piszkos keféket, konyharuhákat, rongyokat meleg, mosószódás szappanos vízben tisztíthatjuk, szagtalaníthatjuk.

Figyelmeztetés

Nem szabad elfelejtenünk, hogy bár a mosószóda egy természetes anyag, ezzel egyidőben azonban egy tisztító vegyszer. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban, azaz mire kell odafigyelni a mosószóda használata közben?

♥ A mosószóda vegyszer, tilos lenyelni, károkat okozhat ugyanis a nyelőcsőben és az emésztőrendszerben!
♥ Más kémiai anyagokhoz és a natúr/mesterséges tisztítószerekhez hasonlóan belégzés esetén károsíthatja a tüdőt, szembe jutással irritálhatja a szemet és bőrirritációt is okozhat.
♥ Más kémiai anyagokhoz és a natúr/mesterséges tisztítószerekhez hasonlóan gyermekektől és házi kedvenceinktől távol tartandó!
♥ Egy kis odafigyeléssel biztonságosan használhatjuk a mosószódát :)

Mosószóda termékek

Herbow Mosószóda 850g

Herbow Mosószóda 850g

Könnyen és gyorsan biológiai úton lebomló, környezetbarát öko tisztítószer.

Ár: 1585 Ft
Megnézem

Herbow Mosódiós Labda -színes ruhákhoz (1db - 5 mosás)

Herbow Mosódiós Labda - színes ruhákhoz (1db - 5 mosás)

Mosódiós labda természetes mosódióval - érzékeny bőrűek is használhatják, alkalmas kisbabák ruháihoz is!

Ár: 490 Ft
Megnézem

Mosószóda 1kg MM natur

Mosószóda 1kg MM natur

A mosószóda (nátrium karbonát, más néven sziksó) biológiailag lebomló, általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. A mosószódát használhatja mosáshoz önállóan a hagyományos mosópora helyett vagy azzal kombinálva (1:1 arányban kiváltható a m

Ár: 845 Ft
Megnézem
Vélemények (4)